Brader Motor Kena Tah4n Sebab Ekz0s Bising. Bila Kena S0al Slasat, Jawapan Yang Dia Beri Memang Padu

Brader Motor Kena Tah4n Sebab Ekz0s Bising. Bila Kena S0al Slasat, Jawapan Yang Dia Beri Memang Padu

KUALA LUMPUR – “Saya akui guna ekzos bising kerana trend dan minat,” itu kata seorang pemilik motosikal yang menggunakan ekzos bising selepas ditahan dalam operasi di Jalan Duta, di sini pada Isnin.

Lelaki yang dikenali sebagai Shahril, 30, berkata, dia dit.ahan ketika dalam perjalanan ke tempat kerja di Subang, Selangor.

“Saya tahu bunyi b.ising itu memang menggan.ggu orang dan saya meny.esal dengan perb.uatan itu,” kata pemilik Yamaha Y15 yang ditemui di Balai Polis T.rafik Kuala Lumpur, di sini.

Menurut Shahril dia membeli e.kzos itu daripada kenalannya tahun lalu pada harga RM 400.

“Saya menggunakan e.kzos sec.ondhand sahaja. E.kzos yang asal saya masih simpan. E.kzos b.ising itu untuk kesela.matan saya. Kereta di depan tahu saya ada di belakang dan tidak menghalang laluan untuk mem.otong dan sebagainya,” katanya.

Sementara itu, Ketua Jabatan S.iasatan dan Pengu.atkuasaan T.rafik (JSPT) Kuala Lumpur, Asisten Ko.misioner Zulkefly Yahya berkata, Ops Khas Kes.alahan Bunyi B.ising sepasukan pegawai dan anggota JSPT Bukit Aman itu dijalankan bermula jam 10 hingga 12.30 tengah hari.

Jelasnya, sebanyak 10 buah motosikal ditahan kerana kesalahan e.kzos b.ising dan pengubahsuaian yang ket.erlaluan.

“Antara motosikal yang ditahan adalah jenis Yamaha Y15 (4), Yamaha 125Z (1), Yanaha R15 (1), Benelli (1), Kawasaki Z900 (1), Yamaha R6 (1) dan Kawasaki ER-6 (1).

“T.indakan akan diambil di bawah Kaedah 103 Kaedah-Kaedah Kenderaan Bermotor (Pembinaan Dan Penggunaan) 1959 (LN 170/1959) selain akan dirujuk kepada pihak Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) kerana pengubahsuaian,” katanya.

Turut hadir Ketua Penolong Pengarah Penguatkuasaan JSPT Bukit Aman, Superintendan Dr Bakri Zainal Abidin.

Selain itu katanya, o.perasi berkenaan turut mengeluarkan 93 s.aman ke atas kenderaan lain.

T.egasnya, polis akan mengambil t.indakan berterusan dan orang ramai dinasihatkan tidak melakukan ubah suai kenderaan ses.uka hati bagi meng.elakkan berdepan u.ndang-u.ndang.

Terima kasih kerana sudi membaca!

Apa pendapat anda? Kongsikan di ruangan komen, dan jangan lupa kongsikan artikel ini pada rakan rakan. Terima Kasih Banyak!

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.

Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut:

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*