Pulau Daat Di Sabah Bakal Dilelong Pada Harga RM121.5 Juta

Pulau Daat Di Sabah Bakal Dilelong Pada Harga RM121.5 Juta

PULAU DAAT, yang berkeluasan kira-kira 237.55 hektar dan terletak di tengah-tengah antara Menumbok dan Labuan di Sabah, akan dilelong secara terbuka pada 27 Mei jam 11 pagi di tingkat satu Pusat Bornion, di luar Jalan Kolam di Luyang.

Menurut laporan New Straits Times, lelongan ini berikutan pembubaran pemilik pulau itu Potensi Bernas Sdn Bhd. Harga rizab bagi pulau ini ialah RM121.5 juta (RM4.80 sekaki persegi).

Pulau Daat pada asalnya dijadualkan untuk dilelong pada 30 Jun 2021, tetapi dijadualkan semula pada 10 September 2021. Harga rizab ialah RM135 juta pada masa itu, menurut notis sebuah akhbar tempatan tahun lepas.

Pulau Daat mempunyai pajakan 999 tahun (tamat pada 31 Disember 2853). Surat hak milik pulau itu pertama kali dikeluarkan kepada John Gavaron Treacher dan Clarence Cooper pada tahun 1856 oleh George Warren Edwardes, Gabenor Labuan (1856-1861), bagi pihak Ratu Victoria.

Pelan pembangunan untuk kompleks petroleum bersepadu bernilai RM3 bilion untuk penyimpanan gas, ladang fabrikasi, limbungan kontena, kilang penapisan, komersial, perumahan dan sebuah hotel telah diluluskan pada 2011, di luar Pulau Daat.

Bagaimanapun, pelan itu dibatalkan kerana Pulau Daat dikatakan dikelilingi oleh air cetek dan berlumpur, menyebabkan ia tidak sesuai untuk industri minyak dan gas.

Terima kasih kerana sudi membaca!

Apa pendapat anda? Kongsikan di ruangan komen, dan jangan lupa kongsikan artikel ini pada rakan rakan. Terima Kasih Banyak!

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.

Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut:

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*