Nak Raih Keuntungan Punya Pasal, Peniaga Jual Snek Ketum Celup Tepung

Nak Raih Keuntungan Punya Pasal, Peniaga Jual Snek Ketum Celup Tepung

SEPERTI yang ramai sedia maklum, Negeri Kedah adalah merupakan negeri yang terbesar pembekal daum ketum di Malaysia. Tetapi mereka yang menyimpan atau memiliki daun berkenaan boleh dida.kwa serta dikenakan hkuman yang sgt berat.

Bagi meraih keuntungan, kini terdapat pula pihak yang dilaporkan menjual snek daun ketum sama seperti kerepek atau rempeyek daun bayam. Agak menarik lagi, daun ketum ini dijual dalam bentuk snek dan bergoreng. Malah, ‘snek’ ini seakan-akan menyerupai seperti kerepek ataupun rempeyek daun bayam.

Daum ketum ini pada mulanya akan dicelup kedalam bancuhan tepung dan kemudiannya digoreng sehingga garing. Perkara ini dihidu dan dikesan oleh Agensl Antl Ddah Kbangsaan (AADK) Negeri Kedah yang dilakukan di Pulau Pinang.

“Cara penghasilannya ialah dengan mencelup daun ketum ke dalam tepung dan kemudian digoreng hingga rangup sebelum dimakan seperti snek,” kata Pengarahnya, Mohammed Nazer Mustafa.

AADK juga bimbang jika perniagaan ini adalah antara salah satu tektik terbaru dan sebagai percubaan sama ada mendapat permintaan sebelum diperluaskan ke kawasan yang lain.

Beliau juga khuatir kaedah ini akan merebak ke Kedah yang merupakan negeri yang mempunyai kawasan tanaman ketum terbesar di negara ini.

Perkara yang terjadi ini sememangnya membimbingkan pihak berkuasa. Sekali imbas, ‘snek’ ini seperti tiada beza dengan rempeyek daum bayam!

“Kita khuatir produk baharu ini akan menjadi ‘test market’ sebelum diperluaskan ke kawasan lain. Mereka mungkin nak uji kaji terlebih dahulu untuk mengetahui sama ada terdapat permintaan tinggi atau tidak,” katanya.

Pada masa yang sama beliau menyarankan agar kerajaan segera meletakkan bahan ketum di bawah Akta Ddah Berbhaya 1952 bagi membolehkan ti.ndakan diambil terhadap individu yang menanam pokok ketum.

“Sekarang kita tak boleh ambil tindakan terhadap pengusaha ketum kerana menanam ketum bukan merupakan satu kesa.lahan. Jika memetik daun ketum baru merupakan satu kesa.lahan.

“Jadi antara tektik yang pengusaha ketum gunakan ialah individu yang mahu membeli ketum, mereka perlu memetiknya sendiri. Dengan cara ini pengusaha tidak akan dikenakan tindakan undang-undang jika serbuan pihak penguat kuasa dilakukan,” jelasnya.

Mohammed Nazer berkata, kini terdapat 81 pengusaha ketum di Kedah, 40 orang di Padang Terap, Kubang Pasu (17), Kota Setar dan Pokok Sena (13), Baling (10) dan Sik (1).

Malaysia meletakkan kesalahan penyalahgunaan ketum di bawah Sksyen 30(3) Akta R4cun 1952 yang memperuntukkan dnda mksimum ʀᴍ10,000, pnjara mksimm empat tahun atau kedua-duanya tetapi bagi kebanyakan kess, pesa.lah hanya akan didenda.

Orang ramai diseru untuk sentiasa berha.ti-ha.ti dan laporkan kepada pihak berkuasa jika mengetahui maklumat lanjut mengenai penjualan snek ketum celup tepung ini.

Terima kasih kerana sudi membaca!

Apa pendapat anda? Kongsikan di ruangan komen, dan jangan lupa kongsikan artikel ini pada rakan rakan. Terima Kasih Banyak!

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.

Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut:

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*