“Kenapa Saya Kena Saman, Saya Cuma Nak Elak Hujan” PDRM Beritahu Sebab Kenapa Brader Motorsikal Ini Kena Saman

"Kenapa Saya Kena Saman, Saya Cuma Nak Elak Hujan" PDRM Beritahu Sebab Kenapa Brader Motorsikal Ini Kena Saman

KUALA LUMPUR – Seorang pekerja pemasangan memberi alasan mahu mengelak hujan yang mendorongnya membina ‘bumbung’ pada skuter SYM VTS 200 miliknya sejak tahun lalu.

Malah, ‘bumbung’ yang telah dibina sendiri oleh lelaki berkenaan turut dilengkapi dengan penggilap cermin (wiper) di bahagian hadapan.

Lelaki berusia 52 tahun itu berkata, dia mengeluarkan modal sebanyak RM 300 bagi membeli k.omponen digunakan bagi membina bumbung berkenaan.

“Bumbung ini saya pasang sendiri sejak tahun lalu kerana mahu meng.elak hujan. Walaupun saya tahu tindakan ini salah, namun saya yakin str.uktur ini k.ukuh.

“Sepanjang t.empoh saya pasang stru.ktur ini, saya tidak pernah dis.aman p.ihak berk.uasa. Ini adalah kali pertama,” katanya ketika ditemui di Plaza Tol Batu 9 Lebuhraya Cheras-Kajang, di sini, hari ini.

Lelaki berkenaan antara individu yang dis.aman kerana kes.alahan mengubah suai str.uktur asal dengan memasang str.uktur tambahan tanpa kelulusan dalam O.perasi K.esalahan T.eknikal (Motosikal) di l.okasi terba.bit yang bermula 3 petang tadi.

Pengarah Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) Kuala Lumpur Mohd Zaki Ismail berkata, seramai 50 pegawai dan anggotanya terbabit dalam o.perasi itu yang berakhir jam 6.30 petang tadi.

“Sebanyak 1,050 motosikal diperiksa dalam operasi itu dengan 150 motosikal diambil ti.ndakan atas pelbagai ke.salahan.

“Dalam o.perasi itu juga, kami mengeluarkan 344 n.otis atas pelbagai kes.alahan termasuk tiada lesen, nombor pendaftaran fa.ncy, tayar kecil serta ubah suai ekzos,” katanya ketika ditemui di l.okasi o.perasi berkenaan, hari ini.

Mohd Zaki berkata, o.perasi itu dilaksanakan bukan semata-mata untuk mencari kes.alahan pengguna, namun ia bertujuan untuk memastikan orang ramai mematuhi peraturan ditetapkan.

“Pengguna perlu tahu adalah penting bagi mereka untuk mengikut spe.sifikasi ditetapkan pihak berk.uasa bagi menjamin kesel.amatan ketika berada di jalan raya.

“Ini termasuk bagi k.omponen seperti tayar yang penting untuk kestabilan kenderaan. Jika ia diubah tidak mengikut spe.sikasi, ia boleh memb.ahayakan n.yawa,” katanya.

Terima kasih kerana sudi membaca!

Apa pendapat anda? Kongsikan di ruangan komen, dan jangan lupa kongsikan artikel ini pada rakan rakan. Terima Kasih Banyak!

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.

Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut:

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*