Kanak-kanak Lumpuh Kerana Dipaksa Cium Oleh Ibu Bapanya

Kanak-kanak Lumpuh Kerana Dipaksa Cium Oleh Ibu Bapanya

SETIAP pasangan ibu bapa pasti akan berasa geram dengan kecomelan anak-anak terutamanya ketika mereka masih kecil.

Jadi, kebanyakkan ibu bapa akan mengekspesikan perasaan tersebut dengan menggomol dan mencium anak mereka sehingga puas.

Salah teknik cium boleh ᴍᴇɴɢᴜɴᴅᴀɴɢ anak ᴍᴀᴜᴛ

Namun begitu, perkara berkenaan boleh ᴍᴇɴɢᴜɴᴅᴀɴɢ ʙᴀʜᴀʏᴀ sekiranya anak-anak memberontak daripada dicium.

Hal yang demikian kerana, tindakan agresif kanak-kanak terbabit mampu menjadikan mereka lumpuh seumur hidup bahkan ᴍᴇɴɢᴜɴᴅᴀɴɢ ᴍᴀᴜᴛ sekiranya tersalah langkah untuk mencium.

Seorang kanak-kanak lelaki Indonesia yang berusia 1 tahun lumpuh apabila ibu bapanya ingin mencium anak mereka walaupun diberontak.

Akibatnya, si anak menangis kerana ᴋᴇꜱᴀᴋɪᴛᴀɴ dan akhirnya dibawa ke ʜᴏꜱᴘɪᴛᴀʟ Hermina, Indonesia untuk mendapatkan rawatan lanjut.

Setelah membuat pemeriksaan Magnetic resonance imaging (MRI), pihak ʜᴏꜱᴘɪᴛᴀʟ memaklumkan bahawa kanak-kanak terbabit mengalami kebocoran tulang sumsum.

Kesannya, si anak mengalami kelumpuhan pada bahagian tangan kirinya dan pihak doktor memaklumkan hanya melalui ᴘᴇᴍʙᴇᴅᴀʜᴀɴ ᴅᴀᴘᴀᴛ ᴍᴇɴʏᴇᴍʙᴜʜᴋᴀɴ kanak-kanak berkenaan.

Akhirnya mereka bersetuju untuk melaksanakan ᴘᴇᴍʙᴇᴅᴀʜᴀɴ tersebut yang beroperasi selama empat jam.

Kanak-kanak berkenaan akhirnya selamat dan kini sedang menjalani ʀᴀᴡᴀᴛᴀɴ pemulihan secara berkala di ʜᴏꜱᴘɪᴛᴀʟ berkenaan.

Bayi Hampir Lumpuh Dipaksa Dicium, Ini Bahaya Pergerakan Leher Tiba-tiba

Kisah bayi 15 bulan hampir lumpuh setelah dicium secara paksa. Ibunya, Apri (29), mengatakan bahawa anak itu awalnya memberontak ketika seseorang cuba menciumnya dan kemudian tiba-tiba menangis secara histeris.

“Sebelumnya anak saya sihat, tidak sakit, dan normal seperti biasa. Anak ini ingin dicium tetapi kedudukan tangan yang berbau ada di pipi anak ke kepala. Anak itu sukar menggerakkan badan dan kepalanya,” tulis Apri.

Apri mengesyaki bahawa anaknya mengalami keseleo. Tetapi perkara pelik mula kelihatan bahawa kepala kanak-kanak itu tidak dapat berdiri tegak dan tangan kirinya kaku. Tanpa menunggu lama, Apri segera membawa anaknya ke ʜᴏꜱᴘɪᴛᴀʟ untuk pemeriksaan.

“Doktor hanya menjelaskan mengenai hasil MRI dalam pendarahan saraf tunjang serviks dan hampir lumpuh keseluruhannya,” kata Apri.

“Menurut doktor, mungkin ketika anak itu bersusah payah menarik leher ke kiri, inilah penyebabnya. Sekiranya tarikan itu naik mungkin masih selamat,” lanjutnya.

Mungkin ada yang tidak memahami apa itu sumsum tulang … jika kita makan kepala ayam, ia suka leher panjang, putih lembut, baik itu sumsum tulang, sama seperti kita juga mempunyai sumsum tulang, apa lagi adakah ini bayi sehingga masih sangat muda dan rentan .. ini adalah foto MRI anak panah atas, sumsum tulang, anak panah bawah, ᴘᴇɴᴅᴀʀᴀʜᴀɴ telah menutupi saraf anak, sehingga kepala tidak dapat digerakkan sama sekali sehingga kiri tangan dalam foto kedua adalah hasil rongsen. 3rd adalah gambaran anak saya sekiranya kedudukannya sedikit ditegakkan.

Mengapa pergerakan bahagian leher secara tiba-tiba dan ʙᴇʀʙᴀʜᴀʏᴀ? Beberapa ketika yang lalu pakar neurologi Dr. Indah Aprianti Putri SpS, MSc, dari ʜᴏꜱᴘɪᴛᴀʟ ᴘᴜꜱᴀᴛ ᴏᴛᴀᴋ Nasional (RS PON) menjelaskan bahawa ini memang boleh menyebabkan masalah mulai dari strok hingga gangguan neurologi bagi orang yang sudah berisiko.

Biasanya berlaku kerana terdapat kerapuhan sehingga pergerakan leher mencetuskan ᴘᴇᴄᴀʜɴʏᴀ ꜱᴀʟᴜʀᴀɴ ᴅᴀʀᴀʜ. Itulah sebabnya doktor tidak pernah mengesyorkan ᴍᴇᴍᴜᴋᴜʟ leher anda ketika anda merasa ꜱᴀᴋɪᴛ.

Terima kasih kerana sudi membaca!

Apa pendapat anda? Kongsikan di ruangan komen, dan jangan lupa kongsikan artikel ini pada rakan rakan. Terima Kasih Banyak!

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.

Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut:

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*