Scammer menyamar jadi Ibrahim Ali cuba perdaya, sekali ini yg ‘Pok Ya’ balas

Sudah lebih seminggu sejak nama Presiden Parti Bumiputera Perkasa Malaysia (Putra) Ibrahim Ali digunakan oleh scammer untuk mencari mangsa.

Kini pengarah dan pelakon Sabri Yunus turut menjadi sasaran penyamar tersebut yang menggunakan nama Ibrahim untuk meminta bantuannya.

Sabri yang kini yang kini popular dengan watak Pok Ya Cong Codei berkongsi bagaimana ‘Ibrahim Ali’ masih mengingatinya.

“Saya menerima ucapan menyambut Ramadan daripada ‘Datuk Ibrahim Ali’ semalam. Alhamdulillah ‘Datuk Him’ masih ingat ke ambo (saya) di bulan puasa ini.

“Hari ini baru ambo balas WhatsApp. Lepas itu ‘Datuk Him’ tulis boleh tolong kejap.

“Ambo rasa lain ni, takkan ‘Datuk Him’ minta tolong dengan ambo. Ambo tulis dalam dialek Kelantan dia tak jawab. Dia tulis dalam Bahasa Melayu biasa, tulis gaya orang muda,” katanya yang berkongsi kisah cubaan scammer memperdayakannya di media sosial, hari ini.

Sebagai rekod sejak minggu lepas lagi terdapat individu yang menyamar sebagai Ibrahim menggunakan aplikasi WhatsApp untuk meminta bantuan kewangan.

Penyamar tersebut mendakwa akaunnya berdepan masalah untuk memindahkan wang, dan meminta sasarannya untuk memindahkan wang terlebih dahulu bagi pihaknya.

Sebelum ini Ibrahim yang merupakan bekas anggota Parlimen Pasir Mas memaklumkan laporan polis mengenai perkara itu sudah dibuat pihaknya.

Sementara itu, Sabri berkata scammer tersebut turut bertanyakan sama ada dia mempunyai akaun bank Maybank atau CIMB.

“Bila ambo tulis ‘Datuk kan kaya, ramai kawan yang kaya raya kenapa saya kena tolong datuk?’, dia tak balas.

“Hati-hati, mereka sedaya upaya (untuk memperdaya) sekarang,” kata Sabri lagi.

kredit: mikini

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*