Berita baik! Bayaran Bantuan Keluarga Malaysia mulai 28 Mac. Ini Jumlahnya

BERITA baik buat Keluarga Malaysia apabila pembayaran Bantuan Keluarga Malaysia (BKM) fasa satu akan disalurkan kepada 8.6 juta penerima, secara berperingkat mulai 28 Mac ini.

Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, BKM adalah inisiatif bantuan tunai langsung yang diumumkan di dalam Belanjawan 2022 bagi memanfaatkan golongan B40.

“Seramai 8.6 juta penerima akan menerima bayaran sebanyak RM100 hingga RM300 berdasarkan kelayakan setiap penerima.

“Ia merangkumi empat juta isi rumah, 1.2 juta warga emas, sama ada bujang atau tiada pasangan dan 3.4 juta individu bujang,” katanya dalam satu kenyataan pada Ahad.

Ismail Sabri berkata, pembayaran BKM juga bagi meringankan beban kewangan rakyat terutama dalam menyambut bulan Ramadan.

Menurut beliau, bagi penerima membabitkan isi rumah, warga emas dan individu bujang, pembayaran akan terus dikreditkan ke akaun bank masing-masing mulai 28 Mac hingga 8 April ini.

Sementara itu, katanya, penerima yang tidak mempunyai akaun bank termasuk di Sabah dan Sarawak, bantuan disalurkan melalui cawangan Bank Simpanan Nasional (BSN), pada 30 Mac.

“Pihak BSN akan mengeluarkan panduan prosedur operasi standard (SOP) dari masa ke semasa,” tambahnya.

Ismail Sabri berkata, bagi memastikan program BKM disasarkan kepada mereka yang benar-benar layak, tempoh permohonan rayuan akan dibuka mulai 2 Mei 2022 untuk tempoh sebulan.

“Proses ini adalah bagi mempertimbangkan semula permohonan yang tidak diluluskan, dengan memberi ruang untuk mengemukakan rayuan berserta dokumen yang berkaitan untuk disemak semula oleh Lembaga Hasil Dalam Negeri Malaysia (LHDNM).

“Kerajaan sentiasa peka dengan keperluan semasa dan akan terus komited dalam memastikan kesejahteraan Keluarga Malaysia terutamanya kumpulan sasar,” katanya.

SUMBER: MSTAR

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*