Kerap Sangat Curi-Curi Masuk Istana Selongkar Makanan. Ini Yang Sultan Selangor Buat Selepas Tangkap.

Kerap Sangat Curi-Curi Masuk Istana Selongkar Makanan. Ini Yang Sultan Selangor Buat Selepas Tangkap.

UMUM sedia maklum, Tuhan menciptakan manusia, haiwan dan tumbuhan itu dengan tujuan tertentu. Masing-masing diberikan peranan untuk saling melengkapi di antara satu dengan yang lain.

Perbezaan di antara manusia dan haiwan ialah akal dan keupayaan bagi berfikir secara rasional. Maka manusia haruslah menggunakan kelebihan akal yang diberikan untuk kebaikan.

Begitu juga dengan kisah Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah Alhaj yang berkongsikan cerita bagaimana berjumpa dengan seekor kucing terbiar di kediaman baginda.

Menerusi posting Fesbuk yang dimuat naik Selangor R0yal Office oleh pihak Ist4na Alam Shah, seekor kucing terbiar yang dinamakan Snowy itu pada mulanya datang ke kediaman Sultan Sharafuddin empat tahun lalu untuk mencari makanan, namun diambil sebagai haiwan angkat di atas inisiatif baginda sendiri.

Snowy kini adalah kucing peIiharaan kesayangan dan menjadi peneman setia baginda. Seperti kucing terbiar lain yang diambil untuk dipeIihara, Snowy telah dihantar ke d0ktor vet3rinar untuk dik4si (n3uter) dan dibersihkan.

Sultan Sharafuddin dan Tengku Permaisuri Selangor, Tengku Permaisuri Norashikin turut menzahirkan rasa duk4cita kerana masih ada individu berlaku k3jam terhadap haiwan terbiar

Baginda berdua terkil4n kerana masih ada yang tidak tahu kaedah terbaik untuk meIindungi haiwan berkenaan, khususnya ketika pelaksanaan P3rintah K4walan Perg3rakan (PKP).

Dalam pada itu, baginda berdua menitahkan rakyat khususnya di Selangor supaya tidak mengabaikan tanggungjawab meIindungi haiwan terbiar khususnya kucing dan anjing.

“Titah baginda, adalah sangat penting untuk kita semua memiliki sifat belas k4sihan terhadap haiwan sebegini dan menjadi tanggungjawab bersama untuk memberi mereka makan dan perlindungan, sama ada ketika dalam p3liharaan atau pun apabila mereka berada dalam habitat sendiri.

Oleh itu, baginda berdua sendiri kini mem3lihara beberapa ekor kucing terbiar yang telah dik4si dan diberi perIindungan secukupnya.


Selain Snowy, Tengku Permaisuri Norashikin yang juga Pen4ung Diraja kepada pr0gram ‘Stray Free Selangor’ (SFS) kendalian ‘S0ciety For The Prev3ntion of Cru3lty Animals’ (SPCA Selangor) telah meny3lamatkan lebih 100 ekor kucing terbiar dengan hampir 30 ekor dip3lihara baginda

“Menurut baginda, dengan kaedah haiwan angkat, haiwan terbiar ini boleh menjadi haiwan peliharaan yang bersih dan menyenangkan jika memberi r4watan dan penjagaan yang rapi.

“Untuk rekod, sejak Mac 2017 sehingga Disember 2020, sejumlah 7,117 ekor kucing dan anjing terbiar dik4si di bawah pr0gram SFS yang diseIia oleh SPCA Selangor,” katanya.

Kucing boleh ‘baca’ hati tuannya? Ketahui kelebihan pelihara haiwan ini dari sudut psikologi, kesihatan

KUCING adalah haiwan peliharaan paling menjadi pilihan ramai.

Memelihara haiwan berbulu halus ini dipercayai memberikan banyak manfaat untuk kesihatan fizikal dan mental.

Penulis fiksyen ternama, Mauriel Spark, dalam ‘A Far Cry from Kensington’ menulis bahawa kucing memiliki sikap tenang lebih dari apa yang difahami.

“Dan ketenangan kucing akan beransur-angsur mempengaruhi anda,” katanya.

Ketenangan itu akan membantu anda menenangkan diri dan membantu mengembalikan kesegaran fikiran.

“Kehadiran kucing sahaja sudah cukup. Kesan kucing terhadap konsentrasi anda adalah luar biasa, sangat misteri,” katanya.

Sejumlah penelitian ilmiah juga menyatakan tentang manfaat kucing untuk kesihatan fizikal dan mental pemiliknya.

Memetik Health Line, berikut beberapa manfaat dan kelebihan memelihara kucing.

1. Lebih bahagia

Menurut satu kajian di Australia, orang yang memelihara kucing memiliki kesihatan psikologi yang lebih baik berbanding mereka yang tidak memiliki haiwan peliharaan. Mereka lebih bahagia, percaya diri dan tidak mudah gugup, juga lebih tenang menghadapi masalah.

Memelihara kucing juga baik untuk anak anda. Dalam sebuah survey yang melibatkan 2,200 anak muda berusia 11-15 tahun, anak yang mempunyai ikatan emosi yang kuat dengan kucing akan memiliki kualiti hidup yang jauh lebih baik sama ada di rumah atau di sekolah.

2. Mengurangkan stres

Mengusap kucing yang berbaring di atas pangkuan ternyata dapat menghilangkan stres. Ketika berdepan masalah, kucing dapat membuatkan pemiliknya menjadi lebih tenang. Secara psikologi, pemilik kucing juga lebih mudah pulih dari tekanan.

Situasi ini boleh berlaku kerana kucing mampu memahami apa yang ada dalam hati pemiliknya. Kucing tidak mudah stres walaupun tidak mendapat sokongan dari persekitarannya. Apatah lagi, kucing bukanlah haiwan yang bergantung dengan manusia, menurut Karin Stammbach dan Dennis Turner dari Universiti Zurich.

3. Melatih hubungan sosial yang baik

Kucing memang perlukan perhatian, tapi si comel ini juga memberikan perhatian yang cukup kepada pemiliknya. Ia mengajar pemiliknya untuk memiliki hubungan sosial yang baik.

Satu penelitian menyebut, orang yang memelihara kucing sangat sensitif secara sosial. Mereka juga lebih mudah meletakkan kepercayaan terhadap orang lain.

“Perasaan positif terhadap haiwan peliharaan akan menimbulkan perasaan positif terhadap orang lain,” tulis Rose Perrine dan Hannah Osbourne dari Universiti Eastern Kentucky.

Pengkaji Inggeris Ferran Marsa-Sambola dan rakan-rakannya menulis bahawa haiwan peliharaan dapat menerima secara terbuka penuh kasih sayang, konsisten, setia, dan jujur, karakteristik yang dapat memenuhi keperluan dasar seseorang untuk merasakan memiliki harga diri dan dicintai.

4. Lebih sihat

Bukan hanya kesihatan psikologi, memelilhara kucing juga bermanfaat untuk kesihatan fizik. Dalam sebuah kajian, para pengkaji mengikuti 4,435 orang selama 13 tahun. Mereka yang memiliki kucing pada masa lalu lebih kecil kemungkinannya untuk meninggal dunia kerana serangan jantung berbanding orang yang tidak pernah memiliki kucing. Kucing juga menjadi salah satu faktor risiko lain seperti tekanan darah, kolesterol, merokok dan indeks massa tubuh.

kredit: https://onviral.com.my/, SelangorTV, mstar

Terima kasih kerana sudi membaca!

Apa pendapat anda? Kongsikan di ruangan komen, dan jangan lupa kongsikan artikel ini pada rakan rakan. Terima Kasih Banyak!

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.

Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut:

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*