“Isteri Dah Nekad Mintak Cer4i, Tiba-Tiba Nampak Suami Tengah Gelak Tengok TV” – Sabri Yunus

“Isteri Dah Nekad Mintak Cer4i, Tiba-Tiba Nampak Suami Tengah Gelak Tengok TV” – Sabri Yunus

Sitkom komedi, Pi Mai Pi Mai Tang Tu pernah menjadi fenomena sekitar tahun 80-an sehingga melonjakkan watak-watak seperti Pak Uda, Mak Ngah, Ana, Lucy, Budin, Mat Deris, Mat Over dan Ravi.

Watak itu begitu sinonim dengan sitkom tersebut dan masih diingati sehingga hari ini.

Mengangkat kisah hidup masyarakat Flat Seri Wangi, sitkom itu lahir daripada idea pengarah Dr Hatta Azad Khan dan pernah di pentaskan di Istana Budaya sekitar tahun 2006.

Namun siapa sangka ada kisah menarik di sebalik sitkom komen ‘lejeng’ itu selepas berpuluh tahun ia disiarkan.

Menyelamatkan Rumah Tangga Yang Hampir Musn4h

Teraju utama sitkom Pi Mai Pi Mai Tang Tu iaitu saudara Sabri Yunus pernah berkongsi sebuah kisah sangat menarik yang mana kerana keletahnya dalam sitkom popular itu telah menyelamatkan rumah tangga yang retak dan hampir berantakan.

Kata Sabri begini sekitar awal 2000. setelah lebih kurang 3 tahun siri Pi Mai Pi Mai Tang Tu tidak lagi di siarkan, satu hari beliau didatangi oleh sepasang suami isteri sewaktu berada diluar sebuah pasar raya di Kuala Lumpur.

Isterinya membahasakan dirinya kakak dan beliau sudah lama berniat mahu bertemu dengan Sabri. Beliau bersyukur kerana akhirnya hajat beliau untuk berjumpa sabri menjadi kenyataan.

Suaminya hanya tersenyum dan menghulur tangan untuk berjabat tangan. Sabri menyambutnya dan turut tersenyum.

Lalu si isteri menyambung perbualannya dan berkata bahawa sabri telah menyelamatkan rumah tangga mereka yang hampir mvsnah.

Kisahnya pada suatu malam itu pasangan suami isteri itu berg4duh besar dan si suami keluar menonton televisyen manakala si isteri di dalam bilik dan beliau nekad mahu meminta crai kepada suaminya.

” Katanya saya telah menyelamatkan rumh tngga dia dan suami.

” Cerita wanita itu, pada suatu malam mereka bergadvh besar dan hampir bercrai.

” Suaminya lari keluar bilik dan dia sendiri nekad ‘biar habis malam ini’. Tiba-tiba dia melihat suaminya tengah gelak ketika menonton sitkom itu.

” Wanita itu terdiam dan tengok lawak jenaka saya, ikut sama tergelak dan akhirnya duduk di sofa bersama suami gelak bersama sampai habis cerita,” kongsi Sabri.

Mereka berdua ketawa bersama lalu hubungan mereka kembali pulih.

Di dalam sitkom ini juga peminat mula mengenal Lucy lakonan Angelina tan dan Ravi di lakonkan oleh Sathiya.

Selain watak penting yang lain, watak Ravi dan Lucy banyak menghiburkan penonton ketika itu hasil telatah mereka dan gaya bahasa mereka yang tidak fasih berbahasa Melayu.

Lucy membuka saloon dan sering di ganggu oleh pemuda flat seperti Budin, Wan Ismail Golok dan Mat Deris lakonan Imud, Sabri Yunus dan Ahmad Busu.

Watak Pak Uda juga sering menghiburkan penonton dengan penampilannya yang berkemaja senget sebelah, dan telatah manjanya bersama ‘anje’nya mak ngah lakonan Khatijah Tan.

Pak uda juga sering disakat oleh Budin, W.Ismail dan Deris. Dan setiap kali disakat Pak Uda selalunya akan mengadu kepada isterinya Mak Ngah.

Sitkom komedi popular Pi Mai Pi Mai Tang Tu merupakan idea asal Hatta Azad Khan dan diarahkan oleh Othman Hafsham sekitar tahun 1985 hingga 2004.

Ia telah dibarisi oleh nama-nama besar dalam industri seperti Allahyarham Zami Ismail, Allahyarham Ahmad Busu, Imuda, Khatijah Tan, Sabri Yunus, Sulaiman Yassin, Marlia Musa, Angeline Tan, Sathiya dan mendiang Accapan.

Sitkom ini juga pernah dipentaskan di Istana Budaya (IB) sekitar tahun 2006.

Jika nak dicerita satu per satu memang tidak akan pernah habis kerana sitkom ini pernah menjadi fenomena satu ketika dahulu dan menghiburkan para penonton.

Walau kebanyakkan barisan pelakon ini sudah tiada lagi namun lawak mereka yang pernah menghibur penonton tidak akan pernah hilang. Mereka layak di gelar lagenda komedi negara.

Peminat setia sitkom pastinya teruja apabila sitkom ‘lejeng’ itu mula dapat ditonton ramai menerusi platform penstriman, Netflix pada 30 Oktober depan.

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Metro Press

Sumber:Gempak

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*